BEENTJES  TEKSTEN

Freelance copywriting en redactiecoördinatieTIP 1:

Hoe schrijf je goede teksten?
Het schrijven van goede teksten vraagt om creativiteit, onderzoek, kennis van taal en het inleven in je publiek. Hier zijn zeven tips om je te helpen goede teksten te schrijven:

1. Wat wil je ermee?

Bedenk goed wat je met het schrijven van de tekst wilt bereiken. Wil je mensen informeren? Wil je hen motiveren om een bepaalde actie te ondernemen? Iets verkopen wellicht?

2. Leef je in.

Verplaats je in de doelgroep, voordat je begint met schrijven. Wie wil je aanspreken? Wat zijn hun behoeften, interesses en pijnpunten? Wat motiveert hen om actie te ondernemen? Zorg voor herkenning voordat je een oplossing presenteert.

3. Onderzoek je onderwerp.

Verzamel zoveel mogelijk informatie. Dit zal je helpen om met kennis van zaken te schrijven en tekst te creëren die resoneert bij het publiek.

4. Een goeie kop!

Maak een duidelijke en beknopte titel: de kop is het eerste wat de lezer zal zien en die moet aandacht trekken. Ook zoekmachines gebruiken de titel voor selecties of de tekst relevant is. Kies daarom een titel die de inhoud van de tekst nauwkeurig weergeeft.

5. Tussenkopjes.

Vergeet het intro, eventuele streamers en fotobijschriften niet. Zij vormen de trechters die de lezer het verhaal in leiden.

6. Keep it simple.

Houd het eenvoudig te behappen: vermijd het gebruik van jargon of technische termen die het publiek misschien niet begrijpt. Tenzij je natuurlijk indruk wilt maken op een specifieke groep vakmensen.

7. Nalezen, perfectioneren en spiegelen met anderen.

Controleer op spel- en grammaticafouten en zorg ervoor dat je tekst soepel loopt. Controleer tenslotte of de tekst aan jouw oorspronkelijke doelstelling voldoet. Het is verstandig om anderen even te laten meelezen voordat je tot publicatie over gaat.


Vergeet niet dat het schrijven van goede teksten oefening vergt. Blijf experimenteren met verschillende stijlen totdat je vindt wat het beste werkt voor je publiek. Daar gaat tijd in zitten. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met mij op.


TIP 2

 Zó maak je een doeltreffende elevator pitch (2:30 min):