BEENTJES  TEKSTEN

Freelance copywriting en redactiecoördinatieKONING CONTENT

Als in het sprookje van Sneeuwwitje stel ik mijn spiegel een eenvoudige - maar cruciale - vraag: ‘Wie is de hoogste van het land?’ De spiegel reageert onmiddellijk. Mijn profiel vervaagt en ik zie drie mistige hoofdletters verschijnen: OMG. Als door een plotselinge windvlaag vervaagt het beeld opnieuw en ontstaan er drie nieuwe letters: WTF. Kennelijk gaan ook sprookjesspiegels met hun tijd mee.

Daar sta ik dan met mijn twee meter zeven. De zelfbenoemde Koning Content, met twintig jaar ervaring als tekstschrijver, gedegradeerd tot hofnar. Een hard gelach.

Ik weet nog hoe ik voor mezelf begon, vanuit de wens om niet meer naar een baas te hoeven luisteren. Vandaag rechtsaf, morgen links, en maar blind achter elkaar aanhollen. Niemand van mijn collega’s die zich af leek te vragen waarom. Dat verbaasde me. Na tien jaar was ik het zat. Ik wilde zelf mijn koers bepalen, vanaf nu zou niemand mij meer opdragen wat te doen…

Waarom had niemand mij verteld over de hiërarchie in het zelfstandig ondernemerschap?  Want hoezeer ik ook mijn best doe, de positie van Koning Content bereikt nooit het hoogste niveau. Ik weet ook wie er telkens roet in het eten gooit. Dat is Koning Klant. De persoon die ik voorrang geef en waar ik mijn bureau voor schoon veeg.  De klant die ik telkens wil imponeren door meer te doen dan hij van mij verwacht. Die klant, het lijkt verdorie wel een baas…

En ineens valt het kwartje. Het is mijn eigen schuld! De waarheid treft me als een donderslag bij heldere hemel. Koning Klant dankt zijn onaantastbare positie aan hoe de buitenwereld naar hem kijkt. En daar heb ik nota bene zelf de hand in gehad. Ik ben de veroorzaker. Koning Content plaatst Koning Klant op zijn voetstuk. Schrijft propaganda. Stelt zijn speech samen. Dat ik dat nooit eerder heb gezien! Ik zet mijn kroon af en maak een respectvolle, diepe buiging voor Koning Klant. Een royaal gebaar, al zeg ik het zelf.


Lees hier mijn blog 'geiten preken voor eigen parochie'.